Semesterbloggen - Rom del 2

Man kan undra hur ett folk som har en sådan historia bakom sig kan vara så nonchalanta och ha total brist på respekt för oss turister, dom vet att vi kommer ändå för att se deras historiska storhet som fortfarande finns kvar att se i ruiner och utgrävningar med mera.. Nu har jag tagit reda på att det är inte samma folk, dom gamla Romarna som byggde upp ett imperium  genom organisation och hårt arbete är så hårt uppblandade av andra folkslag att man inte kan säga att det är samma folk längre. Inte ens språket är det samma, Italienska är inte det samma som Latin det hoppas jag alla förstår, Latin är ett språk för doktorer och andra högutbildade, Italienska är ett språk för "The Rabble" kan man säga.

Nu tycker ni kanske att jag är lite rasistisk men det är jag inte alls, jag bara försvarar turisternas dåliga behandlande från "Civil Servent" anställda Italienare.
Exempel: Vi går in på Forum Romanum, betalar för en Guidtelefon som jag fick sköta för jag är bäst på Engelska, vi börjar promenaden och när vi skall gå upp för ett gäng trappor får vi se en "Vatten och Glassbil", det var bara att gå igenom en liten grind som saknade all information och så köpte vi vatten och skulle gå in igen, icke sa Nicke, här får ni inte gå in gestikulerade en äldre herre i 55 års åldern, ja dom ser väldigt gamla ut när dom kommer upp i den åldern, han ropade också något på den Italienska rotvälskan och jag påpekade på min tydliga Engelska att vi har biljett ju, nej vinkade mannen och fortsatte prata rotvälska, då blev jag förbannad och ropade tillbaka att " I don´t speak that fucking language" vilket gav mig mycket glada tillrop från ett gäng Amerikaner som också blivit utestängda, men vi kom inte in,
då blev Ruffhäxan så arg att hon gick fram mot ingången/utgången, knackade sig i huvudet så att mannen förstod att hon tyckte att han var dum i huvudet, men han knackade på sitt huvud och menade att det är du också, teckenspråk kan dom!

Vi fick gå tilbaka till ingången och lämna in telefonen, när jag gjorde det påpekade jag för mannen i kassan, på Engelska, att så här fungerar det på Forum Romanum , inga skyltar som säger till hur det fungerar, han gjorde det klassiska tecknet med båda händerna framför ansiktet,  ni vet det som alla fotbollsspelare gör när dom sparkar ned motspelare,  antingen betyder det "jag gjorde inget" eller "det var inte meningen" eller kanske "förlåt", nej det tror jag inte förresten, dessa arroganta människor kan inte be om ursäkt.

Dessa arroganta människor, detta egentligen vackra folk, dom ser ju onekligen rätt bra ut, tjejerna kan jag ju se själv och jag kan tänka mig att även männen ser bra ut, men så passerar dom 40 och då händer det något, dom tror att dom ser ut som 25 och målar sig därefter, ja männen också säkert, färgar håret och så där, men då går nordborna förbi, när vi ser som bäst ut, vid 40-60 års ålder då är Italienarna långt efter, så kan det gå.

Det är även väldigt smutsigt i Rom, runt alla containers, där dom för övrigt inte sorterar utan slänger all skräp i alla containers, ingen organisation alls. Är det så det kommer att se ut på Edet när vi inte får ha pappersinsamling längre.

Nu skall vi prata religion, vi var inne i Peterskyrkan och även i Sixtinska Kapellet förstås, vi tog en guidat tur, vi blev helt enkelt bonnfångade av en Engelsk dam som pratade "The Queens English" förstod precis allt hon sade när hon förklarade hur guidningen gick till, hörsnäcka från mobiltelefon ungefär, inga problem tänkte jag och vi gick iväg på turen, det var inte den Engelska bruden som var guide, det var en Italiensk kärring som hade gult paraply och som vi skulle följa i det tätt packade Peterskyrkan, Engelska med stark Italiensk brytning kan man säga, det var även dåligt ljud i hörsnäckan, man uppfattade brottstycken av vad hon sade, oftast förstod man orden "Very Important" men vad hon pratade om just då vet jag inte.
Religion ja, Jesus hade inte känt igen sig i denna religion det kan ni var helt övertygade om, Katolicismen är skapad av Paulus, Petrus och några till, utvecklad genom århundradena till något som är så långt från Jesus religion man kan komma, läs böckerna, The Holy Blood and The Holy Grail, Vad hände på vägen till Damaskus, jag det finns flera, hör av er till mig så kan ni få flera titlar som är bra.

Inne i Peterskyrkan och Sixtinska Kapellet är det mesta mycket vackert, det är däremot en känsla för konsten jag får, inte en för religionen.
Michelangelo och dom andra målarna hade gjort ett fantastiskt jobb, på tal om det skall jag gå upp och krita på Ekaråsen nu, går det att jämföra?


Semesterblogg - Rom del 1

Efter att varit hemma från Rom en hel vecka har jag lyckats smälta intrycken tillräckligt mycket för att kunna skriva lite, Rom är en härlig stad, mycket att se på men det gäller att ha "Split vision", ett öga på backen och ett på sevärdheterna som börjar i brösthöjd och går uppåt, stora hus som är jättegamla, en del är äldre än Jesus men dom har för det mesta ramlat ihop.

Det finaste och fräckaste var nog i alla fall Colosseum, en byggnad som började byggas ca. 250 år efter Kristi födelse och som användes i bortåt 400 år tror jag, veckan efter jag kom hem var jag på Birka och såg vad som enligt guiden var Nordens största fornborg som byggdes ungefär 700-800 efter Kristus, något yngre alltså och något mindre som jag inte kunde låta bli att kommentera naturligtvis.

Andra fina platser i Rom är Spanska Trappan, Forum Romanum och Buss nummer 16, Metron är också ett väldigt bra ställe som man kan använda om man blixtsnabbt vill ta sig fram mellan sevärdheterna.

Vi hittade en "ICA butik" ganska nära lägenheten också där dom sålde jättfina matvaror och väldigt billiga drycker som Whiskey och öl vilket det naturligtvis gick åt i massor, nåja, lite vin gick det åt också men det var inte mitt fel, Kapten var nog hårdast på den fronten, Ruffhäxan tyckte det var för små glas så hon ville inte ha så mycket.

Vi träffad också på två par som kom från Korsnäs som bodde i grannbyggnaden, dom hade en jättestor altan där det fanns många blommor och krukväxter, vi knyckte frön av alla sorter så nu sås det Italienska blommor i trägårdarna runt omkring i landet.

Så Rom kan jag rekommendera för alla dess gamla vackara kyrkor och andra byggnader, kommer jag dit igen skall jag dock inte åka dit på sommaren, det lägsta jag fick ned gradtalet till i mitt sovrum var +28,4 grader Celsius.
Men med lite medicin till hjälp så somnar man alltid ändå, speciellt om man som jag och Kapten spelade kort så det inte gick att slå oss, vi vann semesterspelet med 6-5, då inräknat en båtresa när vi kommit hem, men den tar vi en annan dag.

Del 2 av Rom som kommer att hamna i kategorin "Pessemism" hoppas jag kunna skriva imorgon, om Gud vill som dom säger i Rom, Bouena Sera tills vidare.

Springsteen din djävul - Semesterblogg 3

Här köper man biljett i december, väntar ett halvår och så får man reda på att det blir en koncert till, då är den naturligtvis bättre än den man köpt biljett till, vi tyckte naturligtvis att, Springsteen den fjärde juli, nationaldagen, då blir det kanon, och javisst det var det väl också till viss del men lördagens spellista, när jag läste den på söndag morgon förstod jag att vi var på fel koncert lik förbannat, han hade bytt ur åtta av dom tio första låtarna, enligt resentionerna var det mycket bättre andra dagen, jag väntade på Twist and Shout hela fredagskvällen och så kom den på lördag.

Skit sak samma som det sägs, jag är glad ändå, på torsdag bär det iväg till Rom, Möllle var väl fint men vilken förkylning jag har, det rosslar i halsen kan man säga, jag kan inte sova liggande utan sitter upp i soffan för att slippa höra när det piper i luftrören. Jag hoppas att Rom skall fixa detta, enligt Hasse Makarn är där fruktansvärt varmt just nu, var hemma hos honom och fick lite inside information om lägenheten och annat och hans dotter kunde mycket måste jag säga. En väldigt vältalig tjej i övre tonåren.

Det var VM i kubb uppe vid Borydsjön i lördags, mitt lag vann första matchen klart sedan fick vi vänta ca. en timma innan vi fick spela igen och då hade vi stelnat till, Karlans lag spelade en match som tog så lång tid så att motståndarna fick byta ut halva laget på grund av utmattning, Lilla Edets egen Lotta Engberg förstärkte dom som ledde men fick ändå stryk på grund av Karlans "Lucky Shot" i slutet av matchen.
Resten av kvällen gick i allsångens tecken, trubaduren hade ingen chans att välja låtar när alla ropade samtidigt vilken låt dom tyckte dom ville höra, endast en låt genomfördes till fullo och det var "Take me home Country Roads" mest på grund av undertecknad, inget skryt här inte.

Jag har ingen aning om när nästa inlägg kommer.

Den sista koncerten - Rock n´ Roll part 4

När vi gick ut från Ullevi efter Springsteens koncert i fredags tänkte jag att det här kommer jag aldrig att uppleva igen, 50.000 personer som sjunger samtidigt, det var nämligen det största intrycket jag fick, plus det faktum att när publiken på innerplan rörde armarna i takt över huvudet så såg det rätt kul ut, ungefär som maskar som sticker upp ur jorden och rör sig fram och tillbaka, fast här var det 10.000 maskar, kanske mer.

Springsteen själv var i ett riktigt bra slag, jobbade frenetiskt med publiken som stod framför scenen, jag förstår dom som köar en vecka för att hamna där framme, det är nämligen där man skall vara på en koncert, jag satt på läktaren 150 m från scen, en scen med svart bakgrund, lägg därtill att alla var svartklädda också, man såg alltså ingenting från där jag satt, som tur var fanns det två storbildsskärmar så att man kunde se vad som hände.

Problemet med storbildsskärmar är att vissa bandmedlemmar inte syns, Gary Tallent på Bas var inte med någong gång, Nils Lofgren såg man för första gången när han efter 1 timma och 10 minuter river av ett solo som var otrolgit bra, Patti Scialfa fick jag veta dagen efter av GP Robban att hon var kvar i USA.


Ett par höjdpunkter var det naturligtvis, som när han körde några riktiga rökare som jag alltid gillat, Cadillac Ranch naturligtvis, Born in the USA som han började med, Badlands och Born to Run, några låtar som jag inte tycker är så väldigt bra på skiva var kanon live, Darlington County, Rosalita och Marys Place till exempel.
Nu till ljudet, det var växlande kan man säga, när det var dåligt i början av koncerten då var trumljudet kanon, man skall nog stå på innerplan för att få det perfekt antagligen. Max Weinberg förresten, trummade så att han tappade frisyren, det såg rätt häftigt ut, han brukar ju alltid se så proper ut hos Conan O´Brian.
Avslutningen var mäktig också när det blev Irish folk musik á la Pete Seeger.

Varför är då den sista koncerten, jag tror nämligen att det var den sista koncerten Springsteen spelade på Ullevi, den sista koncerten i Sverige känns det också som, bandet verkar inte ha roligt. Little Steven och Bruce och i viss mån Clarence Clemmons showar ju lite men övriga får ju inte ens vara med på bild, jo Max var med mycket naturligtvis annar kunde jag ju inte veta att frisyren ramlat ned över öronen.

Det var också den sista koncerten jag ser på Ullevi, man kan inte sitta flera hundra meter från scenen och vara deltagande i koncerten, man måste stå långt fram på innerplan för att det skall bli bra, jag har förståss sagt förut att det inte skall bli några mer mastodontkoncerter, efter Dylan i Scandinavium när jag tittade på fel gubbe i en timma, Dylan spelade klaviatur och det hade jag inte en chans att se från där jag satt.

Skulle jag betygsätta kvällen så blir det tre och en halv "Edetbönor", ljudet och avståndet drar ned så pass mycket.

Mina kamrater tyckte det var bra i alla fall, GP Robban satt med slutna ögon och njöt när Springsteen sjöng Sandy, jag ropade till honom att "Lundell gör den bättre" han bara skakade nekande på huvudet, Pettersson tyckte det var bra men väntar nog bara på Iron Maiden, Svennis väntar på bandysäsongen och Gaismannen var inte med i Göteborg, han satt hemma och lyssnade på Rory, Jimi, Jason och The Who, inga kompromisser där inte, får man inte prata med artisterna då åker man inte.

Semesterblogg 2, Springsteen.

Som vanligt när det är semester så blir man sjuk, förra året var det influensa och nackont, i år är det förkylning och ryggont, förkylningen beror på att det är så djävla kallt i Mölle när det är molnigt, det blåser ju alltid lite där och man skall ju naturligtvis sitta ute när det är semester, hur kallt det än är.
Svennis och jag kämpade tappert mot kylan genom att dricka den grekiska varianten av glykol, Ouzo, det hjälpte tyvärr inte mig.

Vi drog iväg till Tyskland en dag för att hämta mer glykol och vi fick plats med jättemycket, problemet var att lyktorna på bilen lyste upp polisbilen vi blev tvungna att följa efter en lång stund genom Helsingborg och ut mot Höganäs, som tur var stoppade han oss inte.

Idag spelar Springsteen på Ullevi, vi har laddat upp med att spela "Magic" under några dagar men fick igår höra av
GP Ställningar att alla låtar från den skivan har lyfts bort från spelningarna så nu kan vi dom låtarna i onödan.
Det bästa är ju när artisterna kör sånt som alla kan redan, som t.ex. Jason & The Scorchers, där var inga låtar senare än från 96.
Det kommer att bli en stor skillnad mellan Jason och Springsteen naturligtvis, idag sitter vi på läktaren och har ingen chans att få kontakt med dom som spelar, sist stod vi nedanför scenen och hade närkontakt av tredje graden kan man säga, jag skall göra jämförelser mellan koncerterna i nästa inlägg.


RSS 2.0