Muslimer, Kristna och Fanatism.

Krig och Politik har fördärvat vår jord enligt Evert Taube, man kanske skulle säga att Krig och Religion har fördärvat vår jord, men det är väl samma sak egentligen Politik och Religion, dom flesta religiösa förändringar har väl skett på grund av politiska motiv, typ Gustav Vasa 1527 och Henrik Vlll 1534 som båda bröt med Påven och den katolska kyrkan, inte för att dom var speciellt religiösa, Henrik ville skilja sig men fick inte för Påven och Gustav, han ville bara åt kyrkans pengar.

 

Dom som belv mest kända av dom som  gjorde revolt mot den Heliga Katolska Kyrkan var Luther 1517 i Wittenberg och Calvin 1527 i Basel, efter att han flytt från Frankrike. Varför dom revolterade berodde på det stora maktmissbruk som det höga prästerskapen inom katolicismen utövade, ta till exempel avlatsbreven dom man kunde köpa för att bli befriad från sina synder, det fanns till och med reklamslogans "När mynten i kistan klingar, sig själen ur skärselden svingar” var ett av dom som användes i Wittenberg och som gjorde Martin Luther förbannad.

 

Katolikerna gjorde sig kända som massmördare när dom under det första korståget, som startade 1096, intog Antiochia och dödade alla muslimer i staden, dom gjorde detsamma när Jerusalem intogs 1099, säg att dom slog ihjäl c.a . 10-20 tusen muslimer, det är en siffra som man aldrig kan veta säkrt. Dom som mördades var alltså civila, inte stridande soldater. Vid atckerna mot World Trade Center 2001 dog ungefär 3 tusen människor.

 

Det är klart man inte kan jämföra ett meddeltida krig med en terroristattack på 2000 talet men det säger ändå lite om religionens makt, fanatiker är alltid farliga vare sig det handlar om politik, fotboll eller någon religion.

 

Dom allra flesta som drog ut på korståg på gjorde det för att få komma till himmelen, det hade påven lovat, alla muslimska självmordsbombare är också säkra på att komma till himmelen, tänk va dom bedrar sig, men många korsfarare drog nog iväg för att tjäna pengar och kanske skaffa sig en liten stad att bli hertig över i mellanöstern.

 

Man kan ta ett annat exempel, Englands protestanter skulle utrota den katolska kyrkan i Skottland där den bet sig fast i Högländerna, vid ett av slagen hade Engelsmännen två slagord på sina fanor, det ena var ”Jesus” och det andra var ”Ta inga fångar” undra vad Jesus hade sagt om detta. Det visar också på att ingen är bättre än den andre, Katoliker, Protestanter eller Muslimer, alla är lika goda kålsupare.

 

Nä nu får jag sluta, vi får fortsätta religionsdebatten en annan gång.

 

Lina Baldenäs har börjat tillverka svarta band, det svarta bandet säljs genom den ideella föreningen Himlen är överskattad, för dem som drabbats av melanom. Pengarna som kommer in skall gå till ekonomiskt bistånd till cancersjuka.

 

Läs tidningsartikeln på nedanstående länk.

http://www.vt.se/nyheter/?articleid=7228448

 


Bilder Edetfestivalen 2013

 
 
 
 
 

Rockresa till Mora Träsk

Jag och Ann tog med oss Theo för andra året i rad till Parkhallen i Trollhättan för att se Mora Träsk, Rock ´n Roll för små barn.

Theo stod som förra året bredvid oss och ville inte sitta framme på golvet med dom andra små barnen, det verkar för övrigt som om han är en av dom äldre nu.

Leif Walter och hans gitarrist har ett högt tempo fortfarande men med ålderns rätt har han lite längre pauser mellan låtarna och han har ju alltid suttit ned, ibland (förr) i för korta kortbyxor som en del kvinnor stötte sig på (inte stöttade sig mot)

Spellistan är ganska lika år från år, Fader Abraham, Kalle Svensson, Tigerjakten är ju alltid med, i år var det en ny låt med som jag tror jag inte hört förut, den heter "Hänger öronen på dig ner" jag hade lite svårt att höra vad han sjöng men det lät både som om det var bröst och snopp som hängde ned förutom öronen.

 

Här är ytterligare några rocklåtar som spelades:

 

Bä, bä vita lamm 
En sjöman for 
Sätt ett finger 
En kulen natt 
När Lisa klappar händerna 
Goddag 
Hemma på vår gård

Huvud, axlar, knän och tår 

Honky tonk,

 

Theo har ju tränat på dom flesta av låtarna i två år och tänk va det har förändrats under tiden, i början var det bara Tigerjakten och Fader Abraham, nu är det dom låtarna han vill hoppa över.

 

En timmas fullt ös avslutades med extranummret "O regniga natt" där Mora Träsk sprutade vatten på barnen längst fram, Theo klarade sig.

 

För övrigt har jag äntligen fått bilderna från Edetfestivalen, jag håller på och arbetar med dom och hoppas kunna lägga ut dom innan Jul.

Krya på Er


RSS 2.0