Uggla, PSA och Ketchup

Under hösten 2010 har Magnus Uggla tillfälligt tagit över värdskapet för talkshowen Lantz i P4 på fredagseftermiddagarna. Jag lyssnade på ett program i radio söndags, Ugglas sidekick som var en tjej och hans producent som var en man, namnen har jag glömt, pratade minnen om vad som hänt under hösten.

I ett hysteriskt roligt avsnitt där Uggla berättade om när han var hos Urologen och fick prostatan kollad, det hela började egentligen med om att man kan hamna i konstiga situationer och hos doktor Urolog kan det bli riktigt konstigt. Hans normala läkare var det inte så besvärligt med men han hade hört att man bör få en annan läkares åsikt också så han "blev otrogen" med en vad jag tror yngre läkare.
Denne läkare bad honom att ta av sig på underkroppen helt, behålla skjortan på (som om man var från Ankeborg som Uggla sade) han skulle sätta sig på huk och glida (rida) upp och ned för läkarens finger, det var helt hysteriskt roligt när man hörde det men inte nu när man skriver.

I alla fall, som gäst i studion hade Uggla en överläkare från något Stockholmslasarett, en kvinna som arbetat länge inom Urologin och hon hade aldrig hört talas om att man  skulle glida upp och ned på läkarens finger, det var nog både första och sista gången jag hörde något sådant sade hon.

Uggla ställde  frågor och läkaren gav goda råd, han frågade t.ex. är det något man kan äta för att göra det svårare för cancern att bråka med prostatan, ja det finns det svarade läkaren, Sojabönor, Tomater och framförallt då Ketchup.

Hon sade också att ett så kallat PSA test inte är tillräckligt, man bör även komplettera med ett gammalt hederligt läkarbesök där läkaren klämmer lite på prostatan.

"Ett högt PSA-värde kan innebära att mannen har en tumör i prostatan, men det kan också bero på en helt godartad tillväxt av körteln i fråga. I dag kan bara ett vävnadsprov, biopsi, ge säkert besked"
Denna sista mening är klippt från en artikel i Dagens Nyheter.

Så gott folk, tänk på Cancerfonden     Pg: 901986-0, Bg: 901-9514

Nu skall jag gå och köpa mer ketchup.


RSS 2.0