1921-2015 Egron Anderssons liv.

Samma dag, den 2:e april 1921 som min far Egron Andersson föddes höll Albert Einstein ett föredrag i New York som handlade om hans nya relativitetsteori, Albert fick detta år Nobelpriset i fysik, Winston Churchills mor dog och Evert Taube spelade in Byssan Lull.

 .

Dom tidiga åren:

Egron är uppväxt på Norra Roten i Lilla Edet, hans far Edvard startade 1931 Cementgjuteriet på den plats där det tidigare låg ett pappersbruk som gjorde tjärpapp, detta bruk brann ned och Egron kom ihåg branden. Maskingroparna från tjärpappsfabriken fanns kvar när jag var liten och eftersom dom var fyllda av vatten frös dom till på vintern och det var på dom jag lärde mig åka skridskor, groparna var ungefär 3x10 meter långa så det blev inga långfärder direkt. Tjärpappersbruket hette Elfsborgs Tjärpappfabrik och vi kallar fortfarande platsen Elfsborg.

 

Under sina första arbetsår jobbade han som springpojk på Apoteket, han fick också rulla piller ned i medicinburkar, sedan jobbade han en tid på Karosserifabriken som låg där Stendahls Bil har sin verkstad, man gjorde karosser till bussar.

När Edvard 1931 startade cementgjuteriet var ju inte Egron så gammal att han kunde jobba där, men när han mönstrade 1941 var han redan cementarbetare.

 

Egron hade många järn i elden förutom arbetet och familjen, han var i många år med i Kyrkofullmäktige i Fuxerna församling, han var en av Lilla Edets bästa schackspelare, han var aktiv i Lilla Edets Hantverksförening och i Lilla Edets IF,när han blev pensionär i 75 års åldern spelade han Boule.

 

 

Några händelser under hans livstid kommer här:

När han var 5 år, 1926 byggdes Kraftverket och bron i över Göta Älv.

1931 då han var 10 år bildades Lilla Edets IF, han spelade i ungdomen högerhalv och det finns urklipp från Lilla Edet Posten där det står att han var mycket lovande.

När Egron var 20 år slog Gunder Hägg sitt första världsrekord, 3.47.6 på 1500 m. Bob Dylan föddes.

När han var 30 år blev Lilla Edet en Köping

När han var 40 år tillträdde John F Kennedy presidentposten i USA och Gagarin blev första man i rymden.

När han var 50 år vannn Stellan Bengtsson VM i bordtennis.

När han fyllde 60 gick U137 på grund vid Gåsefjärden i Karlskrona skärgård och Frankrike avskaffade Giljotinen.

Och när Egron var 70 år bestämde sig regeringen för att bygga en tunnel genom Hallandsåsen, detta skedde samma månad som man bestämde att det skulle byggas en bro över Öresund, tunneln påbörjades 1992 och blev klar 2015, bron och leden började byggas 1995 och stod klar redan år 2000. Vad hade hänt om man byggt en bro över Hallandsåsen istället?

När Egron fyller 80 år 2001 besöker Sveriges statsminister Göran Persson Nordkorea, attacken sker på World Trade Center den 9/11 och Sven Göran Eriksson blir förbundskapten i England.

När Egron fyller 90 år pågår den Arabiska våren.

 

Familjen:I början på 40 talet träffar han sin fru Elsie Lexberg, född 1921 precis som Egron, dom gifte sig 1945 men då hade dom redan fått sonen Toby som är född 1943, giftemålet blev uppskjutet på grund av kriget, Egron var ju soldat i ingenjörstrupperna, han låg inne åren 42-43.

Jag (Krister) föddes 1949

1973 får han sitt första barnbarn, Tobys dotter Josefin.

1980 får han sitt andra barnbarn, min dotter Kristin.

På sin 66 årsdag den 30/12 1987 dör hans fru Elsie i cancer, hon var sjuk under under en tioårsperiod, när hon låg på Trollhättans Lasarett i omgångar 85-87 åkte han upp och hälsade på henne två gånger om dagen, på den tiden var det besökstider på lasaretten, inte som nu när man kan komma lite när man vill.

2008 föds Theo, Kristins son, mitt barnbarn och Egrons barnbarnsbarn.

2011 föds Elmer, Josefins son, Tobys barnbarn och Egrons andra barnbarnsbarn.

Den 8/2 2012 dör min dotter Kristin i Cancer, hon fick beskedet på hösten 2010 och kämpade i ett och ett halvt år mot den förbannade cancern Malingt Melanom som hudcancer heter på fackspråk.

Så till slut den 31/12 2015, 28 år efter Elsie somnar Egron in på Lindkullens äldreboende där han bodde dom sista tre åren.

 

Jag skall beskriva Egron med några få ord, han var snäll, alla tyckte om Egron.

 

Det kommer ett inlägg till om Egron, det kommer att handla om hans små egenheter som faktiskt fanns.

 

 

 

 

 


Vad kan man säga?

Vad kan man säga!

Egge har lämnat oss, nu på Nyårsafton somnade han in klockan 08.30 på morgonen, dom sista veckorna fick han nästan inte i sig någon näring alls så det gick långsamt utför tills det till slut tog slut, han blev 94 år, 8 månader och 29 dagar, då har man gjort sitt kan man nog lugnt påstå.

Vi var där ganska mycket dom sista dagarna och jag sjöng lite Taube för honom, jag vet ju inte om han hörde något men det kan man ju hoppas. En låt han alltid sjöng när han fått lite whiskey i sig var ”Han hade seglat för om masten” en Harry Brandeliuslåt där musiken är skriven av den Irländske Felix McGlennon, texten vet man inte riktigt vem som skrivit. Farsan sjöng den som sagt men under senare år blev det ju inte så mycket, sista midsommaren han var hemma på Hamngatan fick han en matsup av mig och Håkan, jag började sjunga på första versen och Egge fyllde i, jag startade vers 2 och han sjöng med och tredje versen startade han själv, då fick jag tårar i ögonen. Gå in på Youtube och lyssna på den, en mycket vacker och sorglig text. Vi sjöng alltid tre versar men det visade sig nu när jag gick in på Wikipedia att det fanns sex verser, jag sjöng låten för honom några dagar innan han gick bort, hoppas han hörde mig!

 

När han fyllde 90 lade jag ut hans levnadshistoria här på bloggen, jag kommer att lägga ut den igen med lite justeringar.

 

Det blev ytterligare ett dödsfall några dagar efter nyår, min vän Peter Thorsson, som jag känt sedan han var sex år drunknade tragiskt i Borydsjön, han skulle blivit 49 år i år.

Han var en mycket omtyckt kille, hans goda humör och hans otroliga humor (mer om den senare) gjorde att alla gillade honom, jag var ledare för honom under många år, först när den stora gruppen 67/68 började i Fotbollskolan i Fuxernahallen, dom var 34 st. har jag för mig, vi var fyra ledare och det behövdes verkligen, gruppen var som sagt stor, där fanns kändisar som Tero Pakki, Jocke Molin, Kent Eriksson, Christian Walter, Robban Andreasson, Hasse Makarn och många fler.

 

Peters humor var väldigt speciell, jag minns när han berättade historien om mannen som önskade pingpongbollar varje gång han fyllde år, det går inte att återberätta den här för tiden räcker inte till, historien om tågkupén där en man spelade trumpet och en där en man rökte cigarr, fråga mig om dom när ni träffar på mig så skall jag dra dom.

 

Han kunde uppfattas som disträ ibland, en gång  på väg till ett träningsläger i Danmark hade vi kissepaus och när vi åkt vidare någon mil så saknades Peter, en buss fick vända och efter någon halvmil mötte vi Peter springande längs vägen, detta var på juniortiden, han spelade även i A-laget i LEIF när jag var lagledare där.

 

Han blev senare en viktig kugge i ungdomssektionen och i damsektionen, efter att damlaget lades ned var han inte så inblandad i klubben men man kunde alltid ringa honom och får råd om man behövde.

 

Jag lider med hans föräldrar och hans barn Elvira och Samuel.

 

Det blev en tragisk start på året men nu kan det bara gå åt ett håll.

 

 


RSS 2.0