Muslimer, Kristna och Fanatism.

Krig och Politik har fördärvat vår jord enligt Evert Taube, man kanske skulle säga att Krig och Religion har fördärvat vår jord, men det är väl samma sak egentligen Politik och Religion, dom flesta religiösa förändringar har väl skett på grund av politiska motiv, typ Gustav Vasa 1527 och Henrik Vlll 1534 som båda bröt med Påven och den katolska kyrkan, inte för att dom var speciellt religiösa, Henrik ville skilja sig men fick inte för Påven och Gustav, han ville bara åt kyrkans pengar.

 

Dom som belv mest kända av dom som  gjorde revolt mot den Heliga Katolska Kyrkan var Luther 1517 i Wittenberg och Calvin 1527 i Basel, efter att han flytt från Frankrike. Varför dom revolterade berodde på det stora maktmissbruk som det höga prästerskapen inom katolicismen utövade, ta till exempel avlatsbreven dom man kunde köpa för att bli befriad från sina synder, det fanns till och med reklamslogans "När mynten i kistan klingar, sig själen ur skärselden svingar” var ett av dom som användes i Wittenberg och som gjorde Martin Luther förbannad.

 

Katolikerna gjorde sig kända som massmördare när dom under det första korståget, som startade 1096, intog Antiochia och dödade alla muslimer i staden, dom gjorde detsamma när Jerusalem intogs 1099, säg att dom slog ihjäl c.a . 10-20 tusen muslimer, det är en siffra som man aldrig kan veta säkrt. Dom som mördades var alltså civila, inte stridande soldater. Vid atckerna mot World Trade Center 2001 dog ungefär 3 tusen människor.

 

Det är klart man inte kan jämföra ett meddeltida krig med en terroristattack på 2000 talet men det säger ändå lite om religionens makt, fanatiker är alltid farliga vare sig det handlar om politik, fotboll eller någon religion.

 

Dom allra flesta som drog ut på korståg på gjorde det för att få komma till himmelen, det hade påven lovat, alla muslimska självmordsbombare är också säkra på att komma till himmelen, tänk va dom bedrar sig, men många korsfarare drog nog iväg för att tjäna pengar och kanske skaffa sig en liten stad att bli hertig över i mellanöstern.

 

Man kan ta ett annat exempel, Englands protestanter skulle utrota den katolska kyrkan i Skottland där den bet sig fast i Högländerna, vid ett av slagen hade Engelsmännen två slagord på sina fanor, det ena var ”Jesus” och det andra var ”Ta inga fångar” undra vad Jesus hade sagt om detta. Det visar också på att ingen är bättre än den andre, Katoliker, Protestanter eller Muslimer, alla är lika goda kålsupare.

 

Nä nu får jag sluta, vi får fortsätta religionsdebatten en annan gång.

 

Lina Baldenäs har börjat tillverka svarta band, det svarta bandet säljs genom den ideella föreningen Himlen är överskattad, för dem som drabbats av melanom. Pengarna som kommer in skall gå till ekonomiskt bistånd till cancersjuka.

 

Läs tidningsartikeln på nedanstående länk.

http://www.vt.se/nyheter/?articleid=7228448

 


Kommentarer
Postat av: Toni L

Hade ingen aning om att du var en sådan historiker Krister,verkligen tänkvärda ord👍

2013-12-19 @ 20:36:32
Postat av: Krister

Visste du inte att jag var historiker, VA?

2013-12-19 @ 20:44:00
Postat av: Toni L

Jo inom Engelsk liga fotboll och musik, men att du är det inom religon var en överraskning.

Svar: Nja, historia och religion hänger ihop som du förstår, mitt huvudämne förutom musik är historia.
Krister

2013-12-20 @ 04:16:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0